Gyakran ismételt kérdések

Kérdések és válaszok, amik érdekesek lehetnek:

1. Mi történik a párterápián?

Az üléseken titoktartással védett teret, megértő és elfogadó légkört biztosítok ahhoz, hogy növekedni tudjanak a kapcsolatukban.

Az EFT terápia inkább hasonlít egy közös felfedező úthoz, mint egy tanácsadáshoz. Közösen megkeressük, hogy hol akadnak el, hogyan távolodnak el egymástól, milyen ismétlődések vannak ebben, és ennek a megértésnek a fényében fognak tudni változtatni közös erővel ezen.

A folyamat a felmérő szakasszal kezdődik:

  • Az első ülés kiemelten fontos, mivel ekkor ismerkedünk meg és mutatkozunk be egymásnak. Szerzünk egy benyomást a találkozás folyamán. Az első ülésen ez szokott lenni a menetrend:
  • Bemutatkozás és célkitűzés: Az ülés elején bemutatkozom, elmondom a terápia kereteit, majd feltehetik a kérdéseiket a keretekkel kapcsolatban. Utána megkérem, hogy mutatkozzanak be röviden, és mutassák be a kapcsolatukat is. Ezután beszélünk arról, hogy mivel érkeztek, miben látják a terápia célját, mivel szeretnének dolgozni?
  • A felmérő szakasz végén közösen döntünk arról, hogy szeretnénk-e együtt dolgozni és hogy hányszor találkozzunk, milyen rendszerességgel? (heti vagy kétheti) A felmérő szakasz állhat 1-3 alkalomból, attól függően, hogy mennyire összetett a történetük.
  • A munka első részében segítek, hogy felismerjék a kapcsolatuk érzelmi dinamikáját és hogy milyen - nagyon is érthető-, folyamatok zajlanak mélyebb szinten. Itt fejlődni tudnak az érzelmeik tudatosításában, kifejezésében és a másik érzéseinek a megértésében.
  • A munka második részében segítek a kapcsolatuk negatív mintáinak azonosításában és megváltoztatásában. Ez a változás segít abban, hogy megszabaduljanak az újra és újra felbukkanó nehézségeiktől és megerősítsék az érzelmi kötődésüket egymással.
  • A harmadik részben az elért változások megszilárdítása történik, és ennek a végén lezárjuk a közös munkát, visszatekintünk a megtett útra és elbúcsúzunk.

A folyamat része lehet az utánkövetés, amikor már hosszabb idő (2-6 hónap) után újra találkozunk és megnézzük, hol tartanak?

Lehetnek még úgynevezett "szeparált ülések", amikor a folyamaton belül külön-külön találkozunk. Ennek a célja, hogy azokat a témákat is szóba tudják hozni, amiket a másik jelenlétében nehezen -, vagy egyáltalán nem tudnak. A fókuszban ilyenkor is a párkapcsolat van. Ezek az alkalmak nekem segítenek, hogy tisztábban halljam a "kapcsolati zenéjüket", önök pedig szóba hozhatnak nehéz témákat!

2. Milyen végzettsége van?

EFT (Érzelmi Fókuszú Terápia) módszerspecifikus képzéseim (Scott R. Wooley):

MPE, Bibliodráma gyakorló vezető (2016)

MPE, Pszichodráma asszisztens (2016)

CSRT, Család-rendszer terapeuta (2015)

Napfogyatkozás Egyesület, Gyászcsoport vezető (2013)

SE, Mentálhigiénés és szervezetfejlesztő szakember (2010)

PPKE HTK, hittanár (2004)

3. Milyen módszerrel dolgozik?

Az Érzelmekre Fókuszáló (Pár)Terápia (EFT) módszerével dolgozom. Ez egy kutatások által bizonyítottan hatékony terápiás megközelítés, amely a párok érzelmi kapcsolatának erősítésére és javítására összpontosít. Az EFT célja, hogy segítsen a pároknak megérteni a saját -, és egymás érzelmeit és azokat hatékonyan kifejezni, valamint javítani a kapcsolatukban tapasztalható nehézségeket, mint például a kommunikáció hiányát, a bizalomhiányt, az eltávolodást vagy az érzelmi távolságot.

Az EFT a korai kötődéssel kapcsolatos kutatások eredményeiből kiindulva a felnőtt kötődési kapcsolatok alakítását, fejlesztését teszi lehetővé. Az értelmi megértést és az érzelmi megtapasztalást használja eszközül.

4. Mikor javasolt a terápia?

Az érzelmi fókuszú párterápia (EFT) akkor javasolt, ha problémákat tapasztalnak a kapcsolatukban, akár kommunikációs nehézségeket, bizalomhiányt, eltávolodást, az intimitás hiányát vagy érzelmi távolságot. Fontos, - ha nem is teljesen szimmetrikus módon -, hogy mindketten készek legyenek erőfeszítést tenni egymásért, a kapcsolatukért. Az EFT célja az, hogy segítsen az érzelmeik felismerésében, megértésében és kifejezésében, hogy javuljon az érzelmi kapcsolatuk.


5. Mi lehet a terápia eredménye?

A terápia eredményeként a párok többek között a következő változásokat szokták tapasztalni a kapcsolatukban:

6. Hány alkalomból áll egy folyamat?

Egy párterápiás folyamat általában 12-20 ülésből áll, de ez sokban függ a témától, amivel dolgozni szeretnének, illetve a kötődési képességük sebzettségétől (mennyire sérült a bizalom), a kapcsolati történetüktől és a közös munkában való elkötelezettségüktől. A találkozások hetente, vagy kéthetente történnek, mivel az ennél ritkább alkalmakat már nehéz összekötni, visszaemlékezni az előzőre.

7. Hogyan történik a folyamat lezárása?

A terápiás folyamatot általában közös döntéssel zárjuk le. Az önök oldaláról fontos, hogy megtapasztalják a változást, amit kitűztek a közös munka céljának, én pedig akkor javaslom a munka lezárását, ha azt látom, hogy a változások, amik elindultak és mindketten meg is tapasztalták, elkezdtek megszilárdulni. A lezáró alkalmon közösen visszatekintünk a megtett útra, felidézzük a fontos pillanatokat, szakaszokat. Megbeszéljük, hogy találkozzunk-e még utánkövető alkalommal és ha igen, az mikor legyen (2-6 hónap elteltével). Ha szívesen megfogalmazzák a tapasztalatukat, és megírják nekem, azért hálás vagyok.

8. Mik a folyamat keretei?

A szeparált ülés, amikor csak a pár tagjaival külön-külön találkozom, 60 perces.

A fenti keretek egyformán vonatkoznak a személyes és az online ülésekre is.

9. Hogyan tudunk jelentezni?

Jelentkezni vagy itt a weboldalon található űrlapon keresztül tudnak, vagy bármelyik megadott elérhetőségemen kereshetnek! Az e-mail a legbiztosabb, de a telefonhívásokra is válaszolok, amint tudok!

10. Mi van, ha nem tetszik a párterápia, mint műfaj?

Ha még sose vettek részt párterápián, akkor érthető, ha még nem is tudják milyen, és hogy önöknek való-e? Ha az első ülés után úgy döntenek, hogy bár szimpatikusak vagyunk egymásnak, a műfaj mégse tetszik, akkor ezt jelezhetik és békében elválnak az útjaink.

11. Mi van, ha nem szimpatikus nekünk?

A terápiás munkához fontos a kölcsönös szimpátia, ami a bizalom alapja. Ha ez a fontos összetevő hiányzik, akkor érdemes más terapeutát választani a munkához. Az első ülésen ki szokott derülni, hogy a találkozás hangulata megfelelő-e, őszintén tudnak-e beszélni a nehézségeikről, bizalmat tudnak-e szavazni nekem? Az első ülés végén én is jelzem, hogy kész vagyok-e a közös munkára.

12. Mikor nem javasolt a párterápiát?

Az EFT akkor nem javasolt:

  • ha a kapcsolatukban nincs meg az alapvető biztonság (pl. verbális és/vagy fizikai agresszió, fenyegetettség, érzelmi/anyagi zsarolás, kiszolgálatottság, folyamatos megcsalás/külső kapcsolat (akár csak érzelmi) esetén). Ilyen esetekben először egyéni, önismereti munkát javaslok ami a biztonság megteremtését célozza, hogy utána lehessen párban is dolgozni.

13. Hogy tudunk terapeutát keresni a lakhelyünkhöz közelebb?

EFT terapeutát keresni az www.eft-parterapia.hu oldalon lehet. Kereshetnek térkép alapján, végzettség szerint és a terapeutáknál fényképet és elérhetőségeket is találnak.

14. Jöhetek egyedül is, ha a Párom még nem kész a terápiára?

Ritka az olyan eset, amikor a pár tagjai nagyjából egyformán motiváltak. Általában az egyik fél fontosabbnak tartja a terápiát, a másik fél kevésbé, és ezt teljesen rendben van. Lehet olyan helyzet is, amikor a "szenvedésnyomás" az egyik oldalon annyira megnő, hogy mindenképpen szeretne segítséget kérni, de a pár másik tagja még nem jutott el ide. Ilyenkor az is megoldás lehet, ha a már kész fél egyedül kezd bele a kapcsolat fókuszú egyéni munkába. Mivel a párkapcsolat egy élő szervezetnek tekinthető és a rendszerek szabályai szerint működik, ezért ha az egyik tag változik, akkor a kapcsolat is változni fog, és ez a másik félre is hatással lesz. Az egyéni munkára a szeparált ülések feltételei vonatkoznak. Később a másik fél is bekapcsolódhat a munkába és onnantól kezdve tekinthetjük párterápiás folyamatnak. Ha mindketten jönnek, az intenzívebb és hatékonyabb munkát jelent.

15. Hogyan tudok fizetni?

Az átutalásos fizetést részesítem előnyben. E-mail-ben küldök egy elektronikus számlát, és az azon szereplő számlaszámra tudja küldeni banki átutalással a számlán szereplő összeget (4 napos fizetési határidőt szoktam ráírni). A megjegyzés rovatba írja be a számla sorszámát, amit a számla jobb felső negyedében talál a SZÁMLA felirat alatt közvetlenül!

Mivel egyéni vállalkozóként az új KATA adózási forma alá tartozom, így csak magánszemélyeknek van lehetőségem számlát kiállítani, cégeknek, egyéni vállalkozóknak nem.

Lehet fizetni készpénzben is, akkor egy készpénzfizetési számlát küldök e-mail-ben.

16. Mi van, ha nem kaptam számlát?

Ritkán, de előfordul, hogy valamiért elfelejtek számlát küldeni. Ezért kérem, ha az ülés után még egy nappal nem kap számlát, akkor jelezze felém!

A másik ok lehet, ha a levelező programja SPAM mappába teszi a számlát tartalmazó leveledet.

17. Hogy tudunk kedvezményt kérni?

A kedvezményt személyesen tudjuk megbeszélni! Kérem, keressen meg telefonon vagy e-mail-ben! Akkor tudnak kedvezményt igénybe venni, ha csupán az anyagi rész az akadálya annak, hogy belekezdjenek a párkapcsolati közös munkába, a párterápiába. Vannak párok, akik többet fizetnek a terápiáért a rendes árnál, és vannak, akik adománnyal támogatják azokat a párokat, akik az anyagi helyzetük miatt nem tudnának részt venni a terápián. Ezek az adományok képeznek egy támogatási alapot. A kedvezmény mértéke és időtartama a személyes megbeszélés alkalmával alakul ki, legfeljebb az éppen rendelkezésre álló támogatási alap mértékéig.

18. Miért kerül ennyibe a párterápia?

A párterápia honoráriuma magasnak tűnhet! A "sok" vagy a "kevés" azonban realatív fogalmak. Ha a párterápia díjáról gondolkodunk, akkor három szempontra szeretném felhívni a figyelmüket!

Talán ezeknek a szepmontoknak a figyelembevételével kicsit jobban érthető, hogy a párterápia miért kerül ennyibe?

19. Budapesten is van lehetőség a találkozásra?

Jelenleg Mányon tudunk találkozni, vagy az online térben, ahol leginkább a Zoom-ot használom. Ha személyesen Budapesten tudnának csak találkozni velem, akkor keressenek meg, és megvizsgáljuk ennek a lehetőségét!

20. Miért a Zoom-ot használja?

Nekem ez a platform vált be, ennek a legjobb a minősége tapasztalatom szerint!

21. Mi kell a Zoom használatához?

Lehet a webes felüleltről is csatlakozni, de érdemes letölteni a programot a számítógépre/tabletre.

22. Mi van, ha még sose használtunk Zoom-ot?

Viszonylag egyszerű a használata, de ha van másik olyan program, amit már használtak, akkor azt is választhatjuk!

23. Miben különbözik a személyes és az online terápia?

A legjobb a személyes találkozás. Ebben az esetben látjuk egymást, nem csak szemből. Kiderülnek a valós testméreteink, pl. a magasságunk. Lehet akár egyszerre beszélni, amit az online programok nem támogatnak 🙂. A találkozás minőségét nem befolyálolja az internet sávszélessége. Mivel a terápiás teret én biztosítom, ezért az én felelősségem a nyugodt, zavartalan környezet, hogy senki ne zavarjon bennünket. A személyes találkozáshoz hozzátartozik az utazás oda-vissza. Bizonyos szempontból ez is a terápia része, mivel az utazás ideje alatt lehet beszélgetni, együtt időzni. Készület és feldolgozás. 

Azonban az online ülés is tud jól működni és vannak előnyei is! Nem kell utazni, nagyobb teret enged a terapeuta választásnál (pl. külföldről, vagy akár másik földrészről is el tudnak érni). Ebben az esetben az önök feladata, hogy a technikai feltételeket biztosítsák (asztali számítógép/laptop/tablet, a telefon nem elegendő) megfelelő sávszélességű és megbízható internet kapcsolat. Az önök feladata a nyugodt és biztonságos tér biztosítása, ahol senki nem zavar. Az online ülés előtt és után az önök feladata a megérkezés és a lecsengetés. Az is előfordulhat hogy egyikük éppen egy munka-megbeszélésről érkezik és két perce még egész máshol volt a fókusza. A végén ugyanígy, önöknek kell figyelniük arra, hogy mennyi időt, teret szánnak arra, hogy le tudják zárni az ülésen elindult folyamatokat, ami nem is mindig egyszerű. Törekszem arra, hogy az ülés végén érzelmileg "használható" állapotban legyenek!

24. Melyik jobb, a személyes vagy az online?

Az "A" verzió a személyes találkozás, ha van rá lehetőség! A "B" pedig az online ülés, de mindkettő működőképes! Ha rendben van a műszaki része, elég megbízható az internet kapcsolat, akkor az online ülés is valódi találkozás, ahol egy idő után el is tűnik a technika érzete. Ha van rá lehetőség, hogy akár csak az első ülésen, vagy néhányszor személyesen találkozzunk és utána pedig online, az is jól szokott működni. Végeredményben az lesz a jobb, amire lehetőségük van!

25. Lehet visszajelzést adni?

Igen! Szeretek visszajelzést kapni! A támogató, pozitív visszajelzés erőt ad, inspirál és jól esik, a kritika pedig motivál a növekedésre.

26. Mit tegyek, ha a kérdésem nem szerepel itt?

Akkor kérem, vegye fel velem a kapcsolatot, mert érdekel a kérdése! Ha tudok, szívesen válaszolok rá! Legbiztosabb az e-mail, de a telefonhívásokra is válaszolok, amint tudok!